Det Gamle Raadhus ble bygget i 1641 under ledelse av rådmann Lauritz Hansen med støtte fra Kong Christian IV som ga et bidrag på 1000 riksdaler. I tillegg til å være byens rådhus var bygningen også et samlingssted for borgerskapet. Og i de mørke kjellerne måtte forbryterne sone sine straffer etter at dommen var falt. Det Gamle Raadhus var byens eneste større forsamlingslokale, her ble det også holdt fester, teaterforestillinger og gudstjenester. 

I de første 100 år av bygningens historie hadde bygningen også et trappetårn som ble brukt til brannovervåkning. Myten sier at dette ble revet av svenskene for å gi friere sikt over byen under Karl XIIs beleiring i 1716 men man regner med at trappetårnet ble revet på grunn av dårlig vedlikehold. I 1739 ble gården solgt på auksjon til enken etter general Patroclus Rømeling, hun restaurerte gården som da var i en dårlig forfatning. I 1856 ble det åpnet restaurant i gårdens første etasje, gårdens eier het da Matheus Helseth og han var også restauratør.

Unikt miljø i gammel gård.  

Interiøret har vært gjort om utallige ganger alt etter hvem som "inntok" bygget. Her har det vært vinhus, festiviteter, lagting, rådstue - og ikke minst: Arrest. Gjeldsfanger ble plassert oppe i etasjene, de småkriminelle havnet i kjelleren mens du mest uheldige ble tatt ut på Christiania Torg for pisking, radbrekking og i verste fall, henrettelse.  Lagmann Jørgen Phillipsen, byens rikeste mann, holdt i 1664 to brylluper her til en pris av 10 riksdaler pr. bryllup! På slutten av 1600-tallet ble det bevilget gardiner til huset, noe som var svært sjelden i de tider. Samtidig forlangte militærvesenet bygget revet for å få friere rom rundt Akershus Festning, noe som heldigvis ikke ble gjennomført. Etter 1916 ble huset brukt til boligformål av prominente borgere samtidig som St. Olai losje og høyesterett holdt hus her. Høyesterett flyttet ut i 1846 mens losjebrødrene ved Frimurerordenen var her helt fram til ca 1960.  

Oslos første restaurant ble åpnet på Gamle Raadhus i 1856 og har vært drevet kontinuerlig siden, kun avbrutt av brannen som herjet bygget i 1996. Det var usikkert om bygget skulle rives da det var totalskadet men heldigvis bestemte riksantikvaren at Gamle Raadhus skulle gjenreises. I 1997 åpnet Gamle Raadhus dørene igjen med interiøret fra 1926 gjenskapt. 

Om kjøkkenet

Det er lutefisken som står i høysete på Gamle Raadhus før jul. Vi streber alltid etter å servere byens beste lutefisk godt hjulpet av våre trofaste leverandører og våre kokkers glødende interesse for denne urnorske delikatessen.

Kjøkkenet på Gamle Raadhus følger sesongene i vårt langstrakte land. I slutten av januar kommer skreien inn mot Lofoten og vi har fokus på både den tradisjonelle måten og andre spennende komposisjoner. Vi har skrei på menyen så lenge kvaliteten er på topp.

Når våren kommer går selvfølgelig vårt fokus over på alt som spirer og gror. Da kommer vi ikke utenom asparges gjerne i kombinasjon med kylling, kalv, lam eller som selvstendige retter.

På sommeren fyrer opp grillen i vår fantastiske bakgård  Sommeren gir oss et fantastisk utvalg av råvarer, her er det bare vår egen kreativitet som setter grensene.

På høsten flytter vi fokuset over til det skogen gir oss samtidig som norske bær, rotgrønnsaker og frukt er på sitt beste. Vi serverer også verdens beste lam, selvsagt fra Norge.


Vi gleder oss til å ønske dere velkommen til Gamle Raadhus med norsk moderne mat i historiske omgivelser.